Lemmikin ottaminen löytöeläintalosta voi olla eettinen valinta

Löytöeläintaloissa on Suomessakin runsaasti kissoja ja koiria vailla kotia. Erityisesti Suomen löytöeläintaloissa on kodittomia kissoja. Lemmikin ottaminen tällaisesta paikasta onkin eettinen valinta – tulet samalla tarjonneeksi kodin eläimelle, joka sitä todella tarvitsee. Et ainakaan tue pentutehtailua näin toimiessasi. Myös monet ulkomaiset löytöeläintalot lähettävät kodittomia koiria Suomeen – Suomeen on tullut koiria ainakin Romaniasta, Espanjasta ja Venäjältä.

Mitä tulee ottaa huomioon?

Päätettyäsi ottaa lemmikin löytöeläintalosta, vieraile katsomassa kotia etsiviä eläimiä paikan päällä. Kysele löytöeläintalon hoitajilta eläinten luonteesta ja kerro heille millaista lemmikkiä etsit. Onko perheessäsi esimerkiksi lapsia tai muita lemmikkieläimiä, jotka pitäisi ottaa huomioon uutta lemmikkiä valitessasi? Jos sinulla on esimerkiksi lapsia, on tärkeää kysyä, miten eläin suhtautuu lapsiin. Selvitä onko eläimellä joitakin erityistarpeita.

Ota selvää myös niistä ehdoista, joilla löytöeläintalo eläimen luovuttaa. Varmista, että olet valmis sitoutumaan kaikkiin löytöeläintalon esittämiin ehtoihin ja että olet valmis huolehtimaan eläimestä asianmukaisella tavalla sen loppuelämän ajan.
Jos hankit lemmikin ulkomaisesta löytöeläintalosta, selvitä millaisia muodollisuuksia liittyy lemmikin saamiseksi kotimaahan. Varmista, että lemmikin terveydentila on hyvä ja varaudu myös siihen, että lemmikin alkutaival luonasi saattaa olla haastava. Uudet olosuhteet ovat stressi eläimelle, vaikka se pääsisikin huomattavasti aikaisempaa parempiin olosuhteisiin. Se saattaa käyttäytyä huonosti uudessa tilanteessa ja sopeutuminen voi viedä aikaa. Tämä on hyvä tietää ennalta, ettei asia tule yllätyksenä. Samoin voi käydä myös suomalaisesta löytöeläintalosta adoptoidun lemmikin kohdalla.

Miten voin auttaa kodittomia eläimiä?

Jos olet eläinlääkäri tai eläintenhoidon ammattilainen, voit tarjoutua hoitamaan joitakin tapauksia ilmaiseksi. Vaikket olisikaan alan ammattilainen, voit tästä huolimatta tarjoutua auttamaan löytöeläintalon eläinten päivittäisissä hoitotoimissa. Auttavat kädet ovat tarpeen!
Voit myös käyttää omaa osaamistasi muillakin tavoin eläinten hyväksi. Tapoja on monia – käytä mielikuvitustasi! Jos olet esimerkiksi hyvä valokuvaaja, voit auttaa kodittomia eläimiä ottamalla niistä hyvät kuvat löytöeläintalon kotisivuille. Eläimen persoonan esiintuovat kuvat saattavat auttaa niitä löytämään itselleen uuden kodin. Voit ehkä hyödyntää kuvaustaitoasi muutenkin – mikset ottaisi vaikkapa kuvia löytöeläintalon asukkaista ja tekisi näistä kuvista kalenteria, jota voitaisiin myydä löytöeläintalon asukkaiden hyväksi. Samalla autat ihmisiä huomaamaan, kuinka kauniita eläimiä löytöeläintaloista löytyykään – moni kuvittelee, että vain jotakin tiettyä rotua oleva eläin on kaunis , mutta löytöeläintaloista voi löytää todellisia helmiä. Sitä paitsi eläimen ulkonäkö ei edes ole se tärkein asia – vaan sen tarjoama ystävyys ja uskollisuus. Monet tarinat kertovat, kuinka syvästi juurikin adoptoidut kodittomat eläimet ovat kiintyneet uuteen perheeseensä.
Jos sinulla on ylimääräistä tavaraa, jota et itse enää tarvitse, voit lahjoittaa ne myytäväksi löytöeläintalon kirpputorille. Vanhat, puhtaat peitot ja pyyhkeet sopivat hyvin eläinten alustoiksi ja niille on usein käyttöä. Voit myös tarjoutua auttamaan löytöeläintalon kirpputorilla myyjänä tai myyntipöydän järjestelijänä. Voit osallistua löytöeläintalon varainkeruuseen myös muilla tavoin. Tärkeintä on kysyä suoraan löytöeläintalosta, millaista apua he tarvitsisivat tai olisiko heillä käyttöä sinun erityiskyvyillesi.

Jos olet tietotekniikkavelho, voit tarjoutua auttamaan löytöeläintalon kotisivujen luomisessa ja ylläpitämisessä. Internet on nykyaikaa ja auttaa tuomaan myös löytöeläintalon toimintaa esiin. Hyvät kotisivut luovat toiminnasta ammattimaisen kuvan ja auttavat tuomaan löytöeläintalojen arjen suuren yleisön tietoisuuteen. Moni suomalainen ei välttämättä edes tiedä, kuinka paljon maassamme hylätään kissoja, vaikka paljon puhutaankin ”kesäkissailmiöstä”, eikä ole välttämättä tullut edes ajatelleeksi, että voisi adoptoida lemmikkinsä tällaisesta paikasta tai että voisi auttaa kodittomia eläimiä. Tiedon tarjoaminen onkin tärkeä osa kotisivujen toimintaa.

Jos olet hankkimassa lemmikiksesi kissaa tai koiraa, harkitse lemmikin ottamista löytöeläintalosta! Moni luulee, että tällaisesta paikasta voi saada ainoastaan aikuisia eläimiä, mutta toisinaan niissä on toki tarjolla myös pentuja. Toisaalta aikuisen kissan tai koiran ottamisessa on myös puolensa, koska tällöin tiedät, minkä luonteinen lemmikistäsi tulee aikuisena ja minkä kokoiseksi se kasvaa.