Pentutehtailu

Pentutehtailu on eräs eläinlääkärin valitettavan usein kohtaama eettinen ongelma. Moni haluaa tietyn rotuisen koiran, mutta ei ole valmis maksamaan siitä normaalia laadukkaan ja eettisesti toimivan kasvattajan pyytämää summaa ja saattaa tästä syystä sortua ostamaan pentunsa edullisemmin pentutehtailijalta. Tämä ei kuitenkaan ole eettinen valinta – ostaessasi pennun pentutehtailijalta, tulet samalla tukeneeksi pentutehtailijan liiketoimia.

Mitä pentutehtailu sitten tarkoittaa? Sillä viitataan koirien tai kissojen kasvattamiseen myyntiä varten siten, että toiminnasta saatava taloudellinen voitto olisi mahdollisimman suuri. Tämän tavoitteen vuoksi näiden myyntitarkoituksessa kasvatettavien kissojen ja koirien hoitoa laiminlyödään, toisinaan jopa erittäin räikeillä tavoilla. Eläinten ruokinta sekä elinolosuhteet ovat usein erittäin puutteelliset ja naaraat synnyttävät pentuja aivan liian usein. Voitaisiin jopa puhua lemmikkieläinten tehotuotannosta, jota monet tekevät rahankiilto silmissä välittämättä eläimistä tai niiden hyvinvoinnista.

Jos haluaisit kovasti rotukissan tai –koiran, mutta budjettisi on kovin pieni, saattaa houkutus kääntyä pentutehtailijan puoleen, olla suuri. Muista kuitenkin, että eläimen hankintahinta on pieni osa niistä kuluista, mitä eläimen hoitaminen sen elinaikana tulee maksamaan. Ellei sinulla ole varaa maksaa luotettavalle kasvattajalle hänen pyytämäänsä hintaa koiran- tai kissanpennusta, älä ainakaan käänny pentutehtailijan puoleen. Mieti, onko koiran- tai kissanpentusi aivan pakko olla rotukissa tai –koira vai voisiko esimerkiksi eläinsuojeluyhdistyksestä adoptoitu kissa tai koira sopia perheenjäseneksesi? Muista kuitenkin, että kaikille lemmikeille saattaa tulla sairauksia, jotka vaativat eläinlääkärin hoitoa ja että niiden asianmukainen hoito maksaa. Ellei sinulla ole varaa maksaa näitä kuluja, älä hanki lemmikkieläintä lainkaan, vaan tyydy hoitamaan eläimiä vaikkapa löytöeläintalossa. Niissä tarvitaan runsaasti apukäsiä, joten voit rohkeasti kysyä, olisiko sinusta apua.

Moni pentutehtaissa kasvanut pentu on niin heikossa kunnossa, että se saatetaan joutua lopettamaan pian sinulle tulon jälkeen. Saatat joutua maksamaan suuria summia pennun hoidosta, koska sillä on sellaisia sairauksia, jotka ovat aiheutuneet sen ensimmäisten elinviikkojen ja kuukausien hoidon laiminlyönnistä. Tällöin pennun ensimmäisten kuukausien aikaiset kustannukset luonasi saattavat nousta huomattaviksi etkä edes säästä rahaa sillä, että ostit pennun tavallista edullisemmin. Usein pentutehtaassa kasvanut pentu on vieroitettu emostaan liian aikaisin, mikä aiheuttaa monia ongelmia pennun kasvulle ja kehitykselle.

Tärkeintä pentutehtailun tukemisen välttämisessä ei kuitenkaan ole raha, vaan eläinten inhimillisten kärsimysten lopettaminen. Mieti, jos sinut olisi kasvatettu koko lapsuutesi ajan vessassa, josta et olisi päässyt kunnolla jaloittelemaan ja jos ravintosi olisi ollut täysin yksipuolista. Tällaisissa olosuhteissa kasvaneilla pennuilla esiintyy fyysisten ongelmien lisäksi usein myös psyykkisiä ongelmia. Jos pidät eläimistä, älä ole itsekäs ja hanki haluamasi näköistä pentua pentutehtailijalta.

Miten pentutehtailun voi lopettaa?

Ainoa keino lopettaa pentutehtailu on olla ostamatta pentuja epämääräisistä olosuhteista. Jos pentuja ostetaan, niitä myös kasvatetaan – kysyntä lisää pentujen kasvattamista. Ota siis tarkasti selvää millaisista oloista hankit koiran- tai kissanpentusi. Varmista, että kasvattaja on varmasti luotettava ja että hankkimasi pentu on hyvässä kunnossa. Varmista, että sen madotuksista ja hyvästä ruokinnasta on huolehdittu asianmukaisella tavalla. Toinen vaihtoehto on hankkia lemmikki löytöeläintalosta – nämä eläimet eivät kenties ole jotakin tiettyä rotua, mutta ne kiintyvät roduttomuudestaan huolimatta aivan yhtä hyvin uusiin omistajiinsa kuin tietyn rotuisetkin eläimet. Osa on jopa sitä mieltä, että tällaiset kovia kokeneet eläimet saattavat kiintyä uuteen omistajaansa jopa muita eläimiä syvemmin. Lukemattomat uskomattomat tarinat kertovat esimerkkejä tällaisista eläimistä. Ja nämä eläimet todellakin tarvitsevat uutta kotia!

Jos huomaat jonkun harrastavan pentutehtailua ja kohtelevan kasvattamiaan pentuja huonosti, ota yhteyttä alueesi eläinsuojeluviranomaisiin. Viime aikoina lehdistössä on ollut esillä tapauksia, joissa kaltoinkohdellut pennut ovat valitettavasti saaneet apua liian myöhään – ethän siis odota liian kauan yhteydenottosi kanssa – jo pienikin epäily on syy ottaa yhteyttä eläinsuojeluviranomaisiin ja on heidän tehtävänsä arvioida jatkotoimien mahdollinen tarve. Pistetäänhän yhdessä stoppi pentutehtailulle!